Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Bαθιά νερά 
 Updated! 08.Οκτ.2015


Έλα, ετοιμάσου. Σήμερα θα πάμε κρουαζιέρα. Όχι, δεν θα πιάσουμε Κουσάντασι, μην μού “ψήνεσαι” για δερμάτινα. Πάρε την κουλούρα σου, τα μπρατσάκια σου, μάσκα, αναπνευστήρα και πολλές δραμαμίνεςॱ θα σου χρειαστούν.
Θα κολυμπήσουμε σε αχαρτογράφητα νερά. (Ξέρω, ξέρω... η μαμά!)

→ Δες τα Updates εδώ και εδώ. ←

Αφορμή για να (ξανα)βουτήξω κι εγώ στάθηκε η πρόσφατη αναδημοσίευση[1] του άρθρου του Γιάννη Καρτερού Deep Web: Το internet πίσω από το internet, μέσα στο οποίο γίνεται —μεταξύ άλλων— και αναφορά στην «επιχείρηση DarkNet» [operation DarkNet] των Anonymous, τον Οκτώβριο του 2011, χάρη στην οποία κατέρρευσε μεγάλο δίκτυο διακινητών υλικού παιδικής πορνογραφίας. Τότε, λοιπόν, είχα καλύψει το γεγονός, για λογαριασμό ειδησεογραφικής πύλης.
(Για “ιστορικούς λόγους”, το άρθρο θα το βρεις αυτούσιο, σε παράρτημα. Θα σου πρότεινα δε, να μην το διαβάσεις ακόμη, μια που στο ταξιδάκι μας, θα γίνουν ξεκάθαρα αρκετά απ' όσα επιγραμματικά ή περιληπτικά αναφέρονται εκεί).

Άλλος με τη βάρκα μας;

Όπως σχεδόν τίποτα δεν είναι όσο αθώο φαίνεται, άλλο τόσο δεν είναι όσο ένοχο πιστεύουμε. Αυτό, θέλω να το κρατήσεις καλά στο μυαλό σου καθ' όλη τη διάρκεια του “ταξιδιού” μας.

Γνωρίζεις εδώ και χρόνια πως στο διαδίκτυο “τρέχουν” εκατομμύρια ιστοσελίδες, ιστότοποι, ιστολόγια και πως ο αριθμός τους αυξάνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανά μήνα[2]. Μεγέθη ασύλληπτα, τεράστιος όγκος πληροφοριών (χρήσιμων, πολύ χρήσιμων, αληθινών, ψευδών, “σκουπιδιών” και σαβούρας) κι ένας ολόκληρος κόσμος, παράλληλος και ταυτόχρονα ο ίδιος με αυτόν που καθένας μας χτίζει την καθημερινότητά του. 

Ακόμη κι εκείνοι που ταυτίζουν το ίντερνετ με το facebook (ναι, υπάρχουν!) ξέρουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή με τους συγγενείς τους “στην άλλη άκρη του κόσμου”, να ακούσουν μουσική, να βρουν τις αγαπημένες τους ταινίες και σειρές, να παρακολουθήσουν ειδήσεις, να πραγματοποιήσουν αγορές.

Μοιάζει το διαδίκτυο να αποτελεί, για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, το δεύτερο σημαντικότερο... συστατικό, μετά τον αέρα!

Ο... αφρός της θάλασσας και ο «Βαθύς Ιστός»


Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως ετούτος ο τεράστιος κόσμος των ασύλληπτων μεγεθών για τα οποία μιλήσαμε πιο πάνω, δεν είναι παρά ένα μικρό κομματάκι, μόλις 4%, του ιστού; Με άλλα λόγια, ακόμη κι όταν “λιώνεις” στην Google αναζητώντας στοιχεία, πληροφορίες, λήμματα, οπτικοακουστικό υλικό — και τα αποτελέσματα της αναζήτησής σου είναι χιλιάδες σε κάθε περίπτωση — έχεις πρόσβαση σε ένα ποσοστό ακόμη μικρότερο τού 4%.

Το πραγματικό μέγεθος του Deep Web δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Κάθε ώρα ιστότοποι και ιστοσελίδες “ανεβαίνουν”, “κατεβαίνουν” ή αλλάζουν διεύθυνση — για προφανείς λόγους, όπως θα δούμε παρακάτω — ενώ διαρκώς ο όγκος των πληροφοριών και των δεδομένων μεταβάλλεται.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι στατικές ιστοσελίδες, κάθε διαδικτυακός τόπος που διαθέτει URL[3] και επομένως είναι καταχωρίσιμος στις μηχανές αναζήτησης και προσβάσιμος από τον περιηγητή μας — κατ' επέκτασιν, οι συνήθεις προορισμοί του μέσου χρήστη του διαδικτύου — αποτελούν το Clearnet ή Visible Web ή Surface Web.
Ο όρος «Clearnet» αναφέρεται στο μη κρυπτογραφημένο διαδίκτυο, το γνωστό μας «www» (World Wide Web).

Θυμάσαι που σου είπα να πάρεις μαζί σου μάσκα και αναπνευστήρα; Ωραία!
Τώρα που τα φόρεσες, ήρθε η ώρα να κοιτάξεις λίγο — πολύ λίγο — κάτω από τον την επιφάνεια του νερού. Αναφέρθηκα πριν σε «στατικές ιστοσελίδες» (απλό .html, δηλαδή), όμως υπάρχουν και άλλες, οι «δυναμικές», οι οποίες χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων για διάφορους λόγους: π.χ. καταχώριση και διαχείριση του υλικού τους, λογαριασμοί χρηστών. (Ενδεικτική — και ελάχιστη — αναφορά).
Ασφαλώς, όταν κάνεις τη βόλτα σου στη Google, δεν θα δεις φόρα−παρτίδα τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων, ούτε τα ονόματα, τα e-mails και τους κωδικούς πρόσβασης στους ιστότοπους που επισκέπτεσαι (συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).
Αυτά, βρίσκονται εδώ. Όπως και κάθε URL− ιστοσελίδα που δεν επιτρέπει τη δημόσια περιήγηση και για την πρόσβαση στην οποία απαιτείται κωδικός. Όπως και τα ιστολόγιά μας (σκέψου τις ρυθμίσεις σου στον Πίνακα Ελέγχου, σκέψου τις αναρτήσεις σου πριν τις δημοσιεύσεις, σκέψου εκείνες που επιθυμείς να αποκρύψεις ή να μην είναι πλέον ορατές). Όπως το GMail μας. Όπως επιστημονικές μελέτες. Όπως και... χμ... το The Pirate Bay. Ο κατάλογος συνεχίζεταιॱ κι εσύ “έχεις μπει στο νόημα”.
Και ναι, μόλις έχουμε την πρώτη μας επαφή με τον «Βαθύ Ιστό» ή Deep Web.

Έχεις καταλάβει πως όσο πιο απαραίτητη γίνεται η ανάγκη για ανωνυμία τόσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε.
Κάπου εδώ, λοιπόν, άλλαξε εξάρτυση κι εξοπλισμό — μη βιάζεσαι, σε περιμένω — κι ετοιμάσου για κατάδυση!

«Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι σαν να σύρεις ένα δίχτυ ψαρέματος στην επιφάνεια του ωκεανού. Παρόλο που θα 'χεις μια καλή ψαριά, εντούτοις υπάρχουν άπειρες πληροφορίες στα βάθη του, οι οποίες αγνοούνται.»
Michael K Bergman, “The Deep Web: Surfacing Hidden Value”, BrightPlanet Corp.

Ένα λεπτό κρεμμύδι!


Όπως συνέβη και με άλλους τομείς του διαδικτύου, το Deep Web άρχισε να αναπτύσσεται με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού, στην προσπάθεια αναζήτησης τρόπου επικοινωνίας με τους πράκτορες και πληροφοριοδότες εντός και εκτός ΗΠΑ, δίχως τον κίνδυνο εντοπισμού.

Το 1995 οι Paul Syverson, David Goldschlag και Michael Reed, μαθηματικοί στο Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο των ΗΠΑ [U.S. Naval Research Laboratory (NRL)], άρχισαν να ασxολούνται με την ιδέα τού Onion Routing[4]. Το 1997, από την έρευνά τους προέκυψε το «The Onion Router», ευρύτερα γνωστό ως Tor[5].
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου [Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)].
Οι φοιτητές του ΜΙΤ και οι Roger Dingledine και Nick Mathewson (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Tor Project, αντίστοιχα) σε συνεργασία με τους ερευνητές του NLR, ανέπτυξαν το Tor στη σημερινή του μορφή.

Λεπτομέρειες για το Onion Routing, καθώς και για το πώς διασφαλίζονται η επικοινωνία και η ανταλλαγή δεδομένων μέσω Tor, μπορείς να διαβάσεις στην παραπομπή #4. Για να μη σε χάσω, τώρα που έχουμε προχωρήσει σε αρκετό βάθος, σου ζητώ να φέρεις στο μυαλό σου ένα κρεμμύδι, με τα δεκάδες στρώματά του (όπου κάθε στρώμα είναι κι ένα ολοκληρωμένο κρυπτογραφημένο “πακέτο”).

Σε βλέπω που, μέσα από τη μάσκα, έχει αγριέψει το βλέμμα σου. Μην σου πω πώς ετοιμάζεσαι να τα παρατήσεις, ν' αφήσεις σύξυλα κείμενο, “κρουαζιέρα”, Roula και κρεμμύδια!
Ας σε εξιτάρω λίγο, λοιπόν.

Ξέρεις, φαντάζομαι, ότι η διαδικτυακή σου κίνηση καταγράφεται από τον τηλεπικοινωνιακό σου πάροχο (αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε Internet Service Provider). Ξέρεις, ακόμη, ότι και οι επισκέψεις σου στους διάφορους ιστότοπους επίσης καταγράφονται, ακόμη κι αν δεν χρειάζεται να κάνεις είσοδο με όνομα χρήστη και κωδικό.
Ναι, έχεις την επιλογή της «ανώνυμης περιήγησης» στον περιηγητή σου και, επιπλέον, αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής κάθε φορά που διαγράφεις το ιστορικό σου. Κι αν σου αρέσει το άΖμα Θα φύγω νύχτα και τα ίχνη μου θα χάσεις... να ξέρεις πως, εδώ είναι διαδίκτυο, δεν είναι παίξε γέλασε... και, ίχνη αφήνεις πάντα.

Αλλά, ας αφήσουμε τα προσωπικάॱ πέρα από στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, δεν έχεις κανένα λόγο να το παίζεις κατάσκοπος κάθε φορά που επισκέπτεσαι το facebook, ανταλλάσσεις αυτοκόλλητα με τις κολλητές σου ή μηνυματάκια με τον/την καλό/ή σου.

Είναι άπειρες οι περιπτώσεις που η ανωνυμία επιβάλλεται και που — καθόλου δεν θέλω να γίνω φωσκολική! — η μεταφορά των πληροφοριών και των δεδομένων είναι, κυριολεκτικά, ζήτημα ζωής και θανάτου!
Θα θυμάσαι, για παράδειγμα, πως το 2013, οι ταραχές και το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο πήραν παγκόσμια διάσταση χάρη στη διαρροή και διάδοση, μέσω διαδικτύου, των όσων συνέβαιναν στην πολύπαθη χώρα.

Έπιπλέον, δεν μπορεί να μην έχεις αναρωτηθεί...
Πώς στην ευχή κάποιοι δημοσιογράφοι φέρνουν στο φως στοιχεία και αρχεία (πάντα επικαλούμενοι το δημοσιογραφικό τους απόρρητο);
Πώς διακινούνται πληροφορίες κι οργανώνονται δράσεις από και σε χώρες όπου τα τυραννικά καθεστώτα τους έχουν επιβάλει σκληρή λογοκρισία;
Πώς ανταλλάσσονται ή μεταφέρονται επιστημονικά, τεχνολογικά, εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα όταν ελοχεύει ο κίνδυνος της στοχευμένης απόπειρας υποκλοπής τους;
Πώς διαφυλάσσονται κρατικά μυστικά, αστυνομικές και άλλες επιχειρήσεις κυβερνητικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο;

Ο «Βαθύς Ιστός» και τα «Σκοτεινά Δίκτυα»


Η απάντηση στα παραπάνω, είναι: μέσω Ανώνυμων Δικτύων (Anonymous Networks ή Darknets) στο Deep Web. Πρόκειται για “αυτοτελή” δίκτυα πάνω σε ένα — υπάρχον — δίκτυο (Network Over a Network), εν προκειμένω, το αγαπητό μας διαδίκτυο!
Φαντάσου το internet σαν ένα τεράστιο δίχτυ με άπειρους κόμβους, και τα ανώνυμα δίκτυα σαν ανεξάρτητα από αυτό δίχτυα, με δικούς τους κόμβους, που ακουμπούν πάνω του και συνδέουν κάποιους από τους κόμβους τους στους δικούς του, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση.
(Πράγματι, είναι τόσο πολύπλοκο όσο ακούγεται και διαβάζεται!)

Το Tor είναι ένα από τα darknets του deep web και θαρρώ δεν χρειάζεται να σε βασανίσω περισσότερο, μιλώντας σου και για άλλα ανώνυμα δίκτυα. Ακόμη, δεν θα σου μιλήσω για το πώς παρακάμπτει το Tor τους σκοπέλους των βαρβάτων τειχών προστασίας που προσβλέπουν στο να το μπλοκάρουν κι επομένως να αφαιρέσουν από τους χρήστες τη δυνατότητα της επικοινωνίας μέσω αυτού.

Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον ανωνυμίας και μυστικότητας, ωστόσο, αντιλαμβάνεσαι πως εύκολα αναπτύσσονται και ανώνυμα δίκτυα που είναι πραγματικά... σκοτεινά.
Δεν πιστεύεις, βέβαια, πως η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας ή οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών και όπλων γίνονται μέσω facebook, με ανταλλαγή e-mail ή με επισκέψεις σε προσβάσιμα ηλεκτρονικά καταστήματα!

Κατάδυση (ήρθε η ώρα για τις δραμαμίνες!)


Η παραπληροφόρηση είναι κακός συμβουλάτορας, αυτό το ξέρεις ήδη. Όπως εύκολα — αβάδιστα − αβίαστα − αβασάνιστα — οι περισσότεροι συγχέουν τους χάκερ με τους κράκερ[6], έτσι εύκολα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν συνδέσει το Tor, αποκλειστικά με την κακή, την πολύ σκοτεινή πλευρά του Deep Web. Είναι, όμως, έτσι;
Είδαμε πιο πάνω πως όχι. Αλλά θα κάνουμε μια σύντομη βόλτα σε μερικές από τις — πραγματικά — κακές και σκοτεινές “γωνιές” κάποιων darknets.

Αν ήταν διαφήμιση, σε αυτό ακριβώς το σημείο θα γράφαμε: Μην το δοκιμάστε μόνοι στο σπίτι!
Επειδή, όμως, δεν είναι... η Roula ενημερώνει / υπενθυμίζει πως το κείμενο, από την αρχή ως το τέλος του, έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.

Μια που μ' ακολούθησες ως εδώ, ήρθε η ώρα να σου πω ότι, για να ψάξεις στα βαθιά νερά, θα πρέπει να ξεχάσεις τα γνωστά λημέρια του διαδικτύου. Να αλλάξεις συνήθειες. Κυρίως αυτό.

Αυτός είναι ο Tor, εγκατεστημένος στον υπολογιστή σου. Εκ πρώτης όψεως συμπαθέστατος, δεν μπορείς να πεις. Οπωσδήποτε διαβάζεις τα Tips On Staying Anonymous και “τρέχεις” το Test Tor Network Settings.

To Deep Web διέπεται από άλλους κανόνες. Καταρχάς, ξεχνάς τους γνωστούς περιηγητές (Firefox, Chrome, IE, Safari, Opera) αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.
Επίσης... ξεχνάς τις url! Δεν υπάρχουν web addresses εδώ. Τέλος — και για... αρχή — ξεχνάς τις καταλήξεις .com, .gr, .net, .info, .org, .gov και ό,τι σχετικό.
Οι διευθύνσεις έχουν όλες την κατάληξη .onion ενώ το όνομά τους, οκτώ στις δέκα φορές, δεν αποτελείται παρά από τυχαίους χαρακτήρες.

Οι αναζητήσεις σου με τον τρόπο που έχεις συνηθίσει (ψάχνοντας στη Google, π.χ. : πασχαλινές λαμπάδες, ώστε να σου εμφανιστούν όλα τα σχετικά αποτελέσματαॱ φωτογραφίες, ιστότοποι, ηλεκτρονικά καταστήματα, τρόποι για να τις φτιάξεις μόνη/ος σου) θα αποβούν άκαρπες. Βλέπεις, εδώ δεν υπάρχουν καταχωρίσεις αλλά κατάλογοι (directories), θυμίζοντας λιγάκι... “προϊστορικό” internet!
Ακόμη, πρέπει να σε προειδοποιήσω πως, για τους προφανείς λόγους, οι σύνδεσμοι... σήμερα είναι, αύριο δεν είναι! Πολύ συχνά θα πέφτεις σε λευκή σελίδα με το μήνυμα «Δεν βρέθηκε ο εξυπηρετητής». Και όχι! Δεν υπάρχει “εύκολος τρόπος” να βρεις την καινούργια διεύθυνση.

Ένας γνωστός κατάλογος (με τα μισά και πλέον αποτελέσματα να έχουν ήδη... μετακομίσει!) είναι η Hidden Wiki.


Εάν σε σοκάρουν κάποια από τα περιεχόμενα του καταλόγου... δεν έχεις δει τίποτα. Και δεν θα σε αφήσω να δεις πολλά. 
Φιλική Συμβουλή: εάν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το deep web, μείνε μακριά από τα αρχικά CP (Child Pornography) και PD (Pedophile).

Συγκέντρωσα εδώ μερικές ερωτήσεις ανθρώπων που ψάχνουν (ή ψάχνονται;) στο Deep Web.


Μπορείς να παρατηρήσεις, πάντως, τις αρνητικές ψήφους που συγκεντρώνουν οι απεχθέστερες των ερωτήσεων...

Είναι   α κ ρ ι β ώ ς   αυτό που νομίζεις!


Σου παραθέτω μερικές “υπηρεσίες” τις οποίες, το μόνο σίγουρο είναι πως, δεν θα βρεις σερφάροντας στο Clearnet!

Όχι, δεν πρόκειται για την Υπηρεσία Έκδοσης Διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διάβασε λίγο πιο προσεκτικά... Και, προς το παρόν, κράτησε το σύμβολο ฿ του “νομίσματος” πλάι στην τιμούλα!

Δεν ενθυμούμαι — και δεν θέλω να σε γελάσω — εάν ήτο εδώ ή σε άλλο παρεμφερές ηλεκτρονικό... κατάστημα, όπου με κάθε αγορά “προϊόντος” σου στέλνουν δώρο και 50 (πενήντα) σφαίρες!

Αν και ο Δρόμος του Μεταξιού (Silk Road) υπήρξε η δημοφιλέστερη και “πλουσιότερη” αγορά (κυρίως, ουσιών) στο Deep Web, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που πουλούν την — παρεμφερή — πραμάτεια τους σε δικά τους “μαγαζιά”, για τα οποία, δεν έχεις καμία αμφιβολία τού τι προσφέρουν.

26000 BTC (περίπου 3,6 εκατομμύρια δολάρια) κατασχέθηκαν όταν, τον Οκτώβρη του 2013, το FBI συνέλαβε το διαχειριστή του Silk Road, Ross William Ulbricht και “έριξε” το site της διαβόητης ηλεκτρονικής αγοράς. Ακολούθησε το Silk Road 2, το οποίο εντοπίστηκε και “έπεσε” ένα χρόνο μετά, ενώ συνελήφθη ο διαχειριστής του, Blake Benthall. Σύμφωνα με το FBI, ο μηνιαίος τζίρος του Silk Road 2 ανερχόταν σε, περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια! (Big Money!!!)
Παρόλο που όποιος επισκεφτεί την (κρυμμένη) διεύθυνση του Silk Road 2 θα βρεθεί μπροστά σε μήνυμα των Αμερικανικών Αρχών [Εικόνα A], εντούτοις, η πελατεία του Silk Road, θα πρέπει να έχει ήδη ανακαλύψει ότι υπάρχει και... τρίτος δρόμος! (Κυριολεκτικά). [Εικόνα Β]

[I saved the best for last.]

Αρκετά με την περιήγηση στις παλιογειτονιές του Deep Web.
Όμως πριν αναδυθούμε και πάλι στην επιφάνεια, θέλω να σου δείξω άλλο ένα “μαγαζί”. Τι “αγοράζει” κανείς από αυτό; Υπηρεσίες.
Ή, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο: Λύσεις σε Συνήθη Προβλήματα!

Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ή η λεζάντα αυτής της εικόνας. Human Price List, ας πούμε;
...(Στα συμβόλαια θανάτου — διότι περί αυτού πρόκειται)...
Το κασέ πάει ανάλογα με το πόσο άσημος ή διάσημος είναι κανείς.
Με το αν τον πάνε για “φεύγα” ή για στραπατσάρισμα.
Με το αν φυλάσσεται και από πόσους “φουσκωτούς”.
Με το αν η “ζημιά” θα είναι μεμονωμένη ή αν θα περιλαμβάνει όλη την οικογένεια.
Αν δε, μιλάμε για βιασμό... τότε η τιμή αλλάζει αν το θύμα είναι ανήλικο!

To Bitcoin (BTC) ฿


Πιο πάνω, ξεκινώντας την περιήγησή μας στα πονηρά σοκάκια του Deep Web, σου είπα να κρατήσεις στο μυαλό σου το σύμβολο ฿.
Είναι πιθανό να γνωρίζεις ήδη αρκετά για το bitcoin, μια που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις το αναγνωρίζουν και το συμπεριλαμβάνουν στις μεθόδους πληρωμής των προϊόντων και υπηρεσιών τους μέσω διαδικτύου.


Πρόκειται για ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Ανήκει στην κατηγορία crypto−currency καθώς, τόσο για τη δημιουργία και τη διαχείριση των χρημάτων όσο και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών, χρησιμοποιούνται πολλαπλές — και πολύπλοκες — μέθοδοι κρυπτογράφησης. 
Δεν υπάρχει σε καμία φυσική μορφή — κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα — επομένως δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση αλλά και από καμία συγκεκριμένη τράπεζα.
Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, και η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Αποτελεί ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει γίνει γενικά αποδεκτό ως μέσο εισπράξεων και πληρωμών στο διαδίκτυο.

Γ. Τελεχάς, Οικονομολόγος MSc Πληροφοριακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Μακεδονίας με εξειδίκευση την Ελεγκτική και τα Πληροφοριακά Συστήματα

Αποζητώντας την ανωνυμία στο Deep Web, καταλαβαίνεις πως δεν θα προβείς σε κάποια αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τα πλήρη στοιχεία σου, συμπεριλαμβανομένης της πιστωτικής ή της χρεωστικής σου κάρτας! 
(Μην εξάπτεσαι! Μόλις πριν λίγο εξηγήσαμε ότι ο «βαθύς ιστός» δεν είναι αποκλειστικά το άντρο του διαδικτυακού υποκόσμου, όπως πολλοί πιστεύουν ή θέλουν να παρουσιάζουν).

Δωρεές σε οργανώσεις που διώκονται από το καθεστώς της χώρας τους και αναπτύσσουν δράσεις λαμβάνοντας τις πλείστες όσες προφυλάξεις. Συνδρομές. Αγορές δυσεύρετων βιβλίων. Ελεύθερες εκδόσεις. Αρχεία μουσικής. Ταινίες. Προϊόντα για το σπίτι. Ρούχα.
Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και σου έφερα σαν παράδειγμα ένα ελάχιστο δείγμα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστείς, για τις συναλλαγές σου, bitcoins.

Ανταλλακτήρια

Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού (bitcoin wallet) είναι η βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει κάποιος αγορές κάνοντας χρήση Bitcoins.
Επειδή, όμως, το θέμα μας δεν είναι το bitcoin και δεδομένου ότι η διαδικασία δημιουργίας bitcoins είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, η “εύκολη λύση” είναι τα ανταλλακτήρια. Δίνεις ευρώ, βάζεις στο (ηλεκτρονικό) πορτοφολάκι σου bitcoins. Το συμβατικό νόμισμα ανταλλάσσεται με την εκάστοτε ισοτιμία.

Ισοτιμία Bitcoin / Euro
Ισοτιμία Bitcoin / Άλλων Νομισμάτων
► Μπορείς να βρεις (ενημερωμένους) καταλόγους ανταλλακτηρίων εδώ και εδώ.
► Το BTCGreece είναι το πρώτο Ελληνικό Ανταλλακτήριο Bitcoins.

Bitcoin and Digital Economy (Ντοκιμαντέρ)Τώρα που έβαλα και την τελευταία τελεία στο κυρίως κείμενό μου, αισθάνομαι αρκετά αμήχανη που δεν βρίσκω τρόπο να το κλείσω.
Στο μυαλό μου έρχονται πληροφορίες που δεν σου έγραψα, θεωρώντας πως θα σε παρασύρω πιο πέρα ή πιο κάτω και θα σε αποπροσανατολίσω, μα τώρα μου φαίνονται σημαντικές.
Ακόμη κι αυτή τη στιγμή, σβήνω και γράφω.
Αυτό.

Updated! 08.Οκτ.2015

Οδηγίες προς ναυτιλομένους !

1. Η ανωνυμία δεν είναι συνώνυμη της ασφάλειας. Αν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις τον Tor Browser και ν' αρχίσεις τις εξερευνήσεις στο βυθό (!) είναι επιβεβλημένο να γνωρίζεις από πού ξεκινά και πού σταματά η προστασία που σου προσφέρει.
Ο Tor δεν σου παρέχει ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό, από ιούς, από keyloggers[7]. (Όλα αυτά τα “καλούδια”, βεβαίως, μπορείς να τα “τσιμπήσεις” και από ιστότοπους του clearnet. Εδώ όμως έχεις ένα λόγο  — ή και περισσότερους — να προσέχεις ακόμη πιο πολύ).

2. Το Deep Web είναι αρκετά “άχαρο”. Όπως σου είπα, ως επί το πλείστον θυμίζει “προϊστορικό” ίντερνετ.
Για λόγους διασφάλισης της ανωνυμίας ο Tor έχει, από προεπιλογή, απενεργοποιημένες τις λεγόμενες δυαδικές εφαρμογές (binary applications), δηλαδή: Java, Javascript, Adobe Flash, Adobe Shockwave, QuickTime, RealAudio, ActiveX Controls και VBScript.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε εδώ το λόγο (θα ξεφύγουμε πολύ και επιπλέον θα σε μπερδέψω). Αρκεί, όμως, να ξέρεις ότι στο Clearnet, αυτές είναι οι εφαρμογές που “ευθύνονται” για τα cookies και που χάρη στις οποίες μπορείς να παίζεις OnLine παιχνίδια ή να παρακολουθείς βιντεάκια στο YouTube. (Αναφέρω δύο πολύ συνήθεις χρήσεις αλλά, εννοείται, δεν είναι μόνον αυτές).

3. Ξεχνάς ιστότοπους όπου χρειάζεται να κάνεις «Είσοδο» στο Clearnet. Έχει κάποιο νόημα να μπεις στο Facebook, στο Twitter, στο Gmail σου (και όχι μόνο, φυσικά), από τον Tor; Το ότι δεν θα είναι ανιχνεύσιμη η τοποθεσία σου, δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες δεν (θα) ξέρουν ποιος είσαι και τι κάνεις.

4. Έστω ότι έχεις ανακαλύψει ένα φόρουμ, τον ιστότοπο μιας ακτιβιστικής ομάδας, ή ακόμη σ' έχει φάει η περιέργεια να επισκεφτείς κάποιες ηλεκτρονικές αγορές. (Είπαμε, άλλωστε, ότι στο Deep Web μπορείς να βρεις τα πάντα).
Θα σου ζητηθεί να κάνεις εγγραφή. Δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ των ποτών αεί πώποτ' αμήν (sic) οποιοδήποτε ψευδώνυμό σου έχεις χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιείς στο Clearnet. Νόμος.

5. Με το ίδιο σκεπτικό και βάσει όσων είπαμε πιο πάνω, δεν δίνεις ποτέ την πραγματική σου ηλεκτρονική διεύθυνση! Στο Deep Web υπάρχουν ασφαλείς υπηρεσίες e−mail όπου κι εκεί, όμως, δεν χρησιμοποιείς ως πρώτο συνθετικό το όνομά σου! (Νόμος κι αυτό!)

6. Έστω ότι έχεις αποκτήσει το ηλεκτρονικό σου πορτοφόλι (το bitcoin wallet για το οποίο μιλήσαμε ήδη) κι έχεις βρει να αγοράσεις κάτι που σε ενδιαφέρει. Να παρατηρήσεις εάν υπάρχει εγγυητής (escrow). Τα feedbacks άλλων αγοραστών δεν είναι πάντα αξιόπιστα.
Υπάρχουν φόρα, ιστότοποι διαλόγου, ερωτήσεων και απαντήσεων, όπου μπορείς να πληροφορηθείς για την αξιοπιστία μιας αγοράς ή ενός πωλητή.
Γενικά, πάντως, στο Deep Web κράτα μικρό καλάθι και μην ενθουσιάζεσαι εύκολα. Το ξέρεις ήδη καλά πως όσο πιο ιδανικό μοιάζει κάτι, τόσο πιθανότερο είναι να υπάρχει λάκκος — και μάλιστα μεγάλος.___________________________________________
[1] Πρώτη δημοσίευση: HotDoc, τεύχος 48, Μάρτης 2014
[2] Το 2014 ο αριθμός των ιστοσελίδων / ιστότοπων άγγιξε προσωρινά το 1 δισεκατομμύριο. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι λίγο μικρότεροςॱ περίπου 932 εκατομμύρια. Για σχετικά στοιχεία και πληροφορίες μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να ανατρέχεις στο Internet Live Stats.
[3] Uniform Resource Locator (Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων, επί το ελληνικότερον!)
Την URL την ξέρεις και σαν web address και αν θέλεις να το υπεραπλουστεύσουμε, ας πούμε πως είναι ό,τι οι διευθύνσεις κατοικίας, εργασίας, κτηρίων, οικοπέδων... στη γήινη πραγματικότητά μας!
Φαντάσου, με την ίδια υπεραπλουστευμένη λογική, πως κάθε φορά που επισκέπτεσαι έναν ιστότοπο, κλικάρεις ένα άρθρο, μια φωτογραφία, ένα βιντεάκι... είναι σαν να επισκέπτεσαι ένα σπίτι, να μπαίνεις σ' ένα δωμάτιο, και να πιάνεις ένα από τα αντικείμενα που βρίσκεις μέσα — εξ ου και το... μακρινάρι, με το ζ'μπάθειο, που βλέπεις στην πάνω γραμμή τού περιηγητή σου.
Πολύ comme il faut και καθωσπρέπει, η URL, έχει πρωτόκολλο, θύρα, διαδρομή και ξεχωριστά ονόματα για κάθε αρχείο της.
[4] Πρόκειται για τεχνική δρομολόγησης που χρησιμοποιείται για την ανώνυμη επικοινωνία μέσω ενός δικτύου υπολογιστών. Τα δεδομένα “πακετάρονται” και διέρχονται στρώματα κρυπτογράφησης (φέρε στο νου σου τα πολλαπλά στρώματα του κρεμμυδιού... εξ ου και η ονομασία!), για τα οποία, δικτυακοί κόμβοι / δρομολογητές αναλαμβάνουν το ρόλο του... ξεφλουδίσματος των στρωμάτων αφενός και της εκ νέου κρυπτογράφησης αφετέρου. Μόλις ξεφλουδιστεί το τελευταίο στρώμα, το πακέτο των δεδομένων αποκρυπτογραφείται και φτάνει στον τελικό χρήστη. Με τη διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται η ανωνυμία, μια που, χάρη στα πολλαπλά στρώματα, οι ενδιάμεσοι κόμβοι αγνοούν την προέλευση, τον προορισμό αλλά και το περιεχόμενο των δεδομένων.[Επιστροφή]

Αριστερά, δεν βλέπεις ένα όποιο κι όποιο κρεμμύδι, αλλά το λογότυπο του Tor.
Δεξιά, βλέπεις πώς τέσσερις χρήστες συνδέονται μέσω εννέα κόμβων Tor. Γνωρίζοντας ότι κάθε σύνδεση με πράσινο χρώμα είναι κρυπτογραφημένη, καθώς διέρχεται τους κόμβους Tor, μοιάζει −και είναι− απλό να το κατανοήσει κανείς. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετο αφού κάθε πράσινη σύνδεση αποτελείται από πολλά στρώματα κρυπτογράφησης.
[6] Updated!07.Οκτ.2015 O [White Hat] Hacker απολαμβάνει περισσότερο την πρακτική παρά τη θεωρητική πλευρά του προγραμματισμού, επομένως του αρέσει να εξερευνά τις λεπτομέρειες προγραμματιζόμενων συστημάτων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές τους. “Σπάει” την ασφάλεια ενός συστήματος για να κατανοήσει σε βάθος τη δομή, για παράδειγμα, των προγραμμάτων του κι όχι για προκαλέσει ζημιά.
O [Black Hat] Hacker (Cracker, Criminal Hacker) έχει πάντα “κακό σκοπό”. Εισβάλλει σε υπολογιστές ανύποπτων χρηστών, προκαλεί ζημιές σε δίκτυα, καταστρέφει βάσεις δεδομένων προκειμένου να αλλοιώσει το περιεχόμενο των ιστότοπων οι οποίοι έχουν δομηθεί αντλώντας τα στοιχεία τους από αυτές, δημιουργεί ιούς!
[7] Updated!08.Οκτ.2015 Key(stroke) Logger: Πολύ συνοπτικά, πρόκειται για έναν καταγραφέα πληκτρολόγησης. Πρακτικά σημαίνει πως εάν έχεις εγκατεστημένο ένα keylogger στον υπολογιστή σου, οτιδήποτε πληκτρολογείς (όνομα χρήστη, κωδικοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ιστότοποι που επισκέπτεσαι και κατ' επέκτασιν, όλη σου η δραστηριότητα) καταγράφεται.
Το keylogger μπορεί να είναι ένα νόμιμο λογισμικό παρακολούθησης (π.χ. για γονικό έλεγχο) και βέβαια, είναι εν γνώσει του χρήστη.
Πέρα από αυτή την περίπτωση όμως, το keylogger μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σου μέσω ενός “μολυσμένου”, από κακόβουλο λογισμικό, αρχείου. Ύποπτα βιντεάκια στα social media, συνημμένα αρχεία στο e−mail σου, επισκέψεις σε ιστότοπους... αμφιβόλου υπόστασης, μπορούν να σου “φορτώσουν” ένα τέτοιο.
Ένα keylogger δεν ανιχνεύεται εύκολα. Ενδείξεις ότι μπορεί να το “φιλοξενείς” είναι, γενικά, η περίεργη συμπεριφορά του υπολογιστή σου:
• αργή ανταπόκριση του περιηγητή
• χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης ιστότοπων, γραφικών, εικόνων
• καθυστέρηση στην εμφάνιση ενός πληκτρολογημένου κειμένου
• καθυστέρηση στην ανταπόκριση του ποντικιού
Προσοχή: Τα παραπάνω “συμπτώματα” δεν σημαίνουν ότι απαραίτητα κάτι κακό συμβαίνει! Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, όπως π.χ. χαμηλή ταχύτητα σύνδεσης, υπολογιστής ο οποίος δεν καθαρίζεται συχνά από τα “σκουπίδια” του (και δεν εννοώ μόνο τον κάδο), περιηγητής ο οποίος επίσης δεν καθαρίζεται συχνά από τα δεδομένα περιήγησης [ενδεικτικά: κρυφή μνήμη (Cache)], υπολογιστής περιορισμένων δυνατοτήτων σε σχέση με τις εργασίες που του έχεις ζητήσει να εκτελέσει.
Να έχεις πάντα ενημερωμένο AntiVirus [αν δεν βαριέσαι, ρίξε μια ματιά εδώ.] Επιπροσθέτως, μπορείς να “τρέχεις” κατά διαστήματα κι ένα AntiMalware [πολύ καλό το Anti−Malware της Malwarebytes.org, το οποίο έχει free και Pro έκδοση]. 


► Πληροφορίες και Πηγές ◄
 • Κύρια εικόνα: “Deep Sea Diver” Digital/Fractal Art by © Gea Annunziata Austen (2012)
 • The Tor Project, Inc.
 • Skytales [Skytal.es]
 • OsArena [Osarena.net]
 • MixScoop [MixScoop.com]
 • (Μέρος του) Deep Web
Για το Bitcoin:Παράρτημα


Οι Anonymous κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στην Παιδική Πορνογραφία μέσω διαδικτύου


Σημαντικό πλήγμα κατά της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου κατάφεραν οι Αnonymous, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε περισσότερες από 40 ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας.
H εκστρατεία αυτή ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου όταν μέλη των Anonymous εντόπισαν προσωρινά αποθηκευμένες ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, κατά την περιήγησή τους σε μια μυστική ιστοσελίδα που ονομάζεται Hidden Wiki.

To Hidden Wiki είναι ένας οδηγός για εκατοντάδες underground ιστοσελίδες, οι οποίες είναι αόρατες από τις μηχανές αναζήτησης και από τους συνηθισμένους χρήστες του Internet.

Oι χακτιβιστές* των Anonymous ξεχώρισαν το “Lolita City”, μια ιστοσελίδα διανομής αρχείων που χρησιμοποιείται από παιδεραστές, και γνωστοποίησαν 1589 ονόματα ενεργών μελών της σελίδας, μέσω της υπηρεσίας Pastebin.
Στοχεύοντας σε ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας και εξηγώντας τις μεθόδους επίθεσης, τα άτομα των Anonymous που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αποκάλυψαν μια βαθύτερα ενοχλητική και ανησυχητική πλευρά του Internet, άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Το Darknet

Το επονομαζόμενο Darknet (από το οποίο πήρε το όνομά της η σχετική «επιχείρηση Darknet») είναι οποιοδήποτε κρυφό μέρος του διαδικτύου, μη ορατό από το ευρύ κοινό, όχι μόνο πολύ δύσκολο στην πρόσβασή του, αλλά και σκόπιμα κρυμμένο.
Σε αυτή την περίπτωση, ένα “Darknet” φαίνεται να έχει αναπτυχθεί έξω από την ελεύθερη υπηρεσία TOR, η οποία προσφέρει ανώνυμη κρυπtογραφημένη περιήγηση σε κάθε χρήστη.
Το εν λόγω darknet έχει εξελιχθεί ραγδαία σε μια ιδιωτική, κρυπτογραφημένη κοινότητα ιστοσελίδων που προσφέρουν ποικιλία παράνομων υπηρεσιών — από ψεύτικες ταυτότητες και στεροειδή, μέχρι παραβίαση e-mails και οδηγίες για το πώς να δημιουργεί κανείς παρεμβολές σε αστυνομικές συχνότητες. Υπάρχει μέχρι και κρυφή ιστοσελίδα που ονομάζεται “The last box” και αυτοχρεώνεται υποθέσεις (πληρωμένων) δολοφονιών.
Μόνον υπολογιστές με εγκατεστημένο το TOR στον περιηγητή, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο darknet, αλλά και στον “οδηγό” − κατάλογό του, Hidden Wiki, αναφέρει η υπηρεσία Infosec Island.

«Eπιχείρηση Darknet»

Σε άλλη ανάρτηση στην υπηρεσία Pastebin, οι χάκερ εξήγησαν ότι η εκστρατεία τους ενάντια στις ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας δρομολογήθηκε όταν ανακάλυψαν στο Hidden Wiki μια ιστοσελίδα, την “Hard Candy”, η οποία φιλοξενούσε συνδέσμους παιδικής πορνογραφίας.

Η ομάδα των χάκερ, προχωρώντας σε βαθύτερη έρευνα, ανακάλυψε ότι σχεδόν όλες οι πορνογραφικές ιστοσελίδες που είναι καταχωρισμένες στο Hidden Wiki, «μοιράζονταν ένα ψηφιακό αποτύπωμα με τον κοινόχρηστο διακομιστή φιλοξενίας στη “Freedom Hosting”.»
Στη συνέχεια οι, συνεργαζόμενοι με τους Anonymous, χάκερ, εξέδωσαν προειδοποίηση προς την “Freedom Hosting”, ζητώντας να αφαιρέσει από τον διακομιστή της όσους ιστότοπους σχετίζονταν με παιδική πορνογραφία. Η “Freedom Hosting” δεν συμμορφώθηκε κι έτσι η ομάδα, το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, “έριξε” το διακομιστή της “Freedom Hosting”, η οποία αποκατέστησε τη λειτουργία του την επομένη, για να τον  “ρίξουν” εκ νέου οι Anonymous το ίδιο βράδυ!

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Anonymous εξήγησαν τους στόχους τους καθώς και το πώς σκοπεύουν να τους πραγματοποιήσουν, μέσω της επαναλαμβανόμενης πίεσης και των επίμονων διαδικτυακών επιθέσεων.
«Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές στη“Freedom Hosting” υποστηρίζουν ανοικτά την παιδική πορνογραφία και δίνουν την δυνατότητα στους παιδεραστές να δουν αθώα παιδιά και να τροφοδοτήσουν το υλικό τους, θέτοντας έτσι τα παιδιά σε κίνδυνο απαγωγής, παρενόχλησης, κακοποίησης, βιασμού ακόμα και θανάτου!»
«Γι' αυτό», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, "η “Freedom Hosting”, ανακηρύχθηκε ως ο Νο.1 εχθρός της Επιχείρησης Darknet. “Ρίχνοντας” τη “Freedom Hosting” περιορίζουμε κατά 40 και πλέον τις ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας, μεταξύ των οποίων και η “Lolita City”, μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας, η οποία έως σήμερα περιέχει περισσότερα από 100GB υλικού παιδικής πορνογραφίας. Θα συνεχίσουμε, όχι μόνο να “ρίχνουμε” το διακομιστή της “Freedom Hosting” αλλά και οποιονδήποτε άλλο διακομιστή βρούμε ότι περιέχει, προωθεί ή υποστηρίζει την παιδική πορνογραφία».
Στην ανακοίνωση έχει προστεθεί έκκληση στη “Freedom Hosting” και άλλες εταιρείες, στους διακομιστές των οποίων φιλοξενούνται ιστοσελίδες περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας.
«Αφαιρέστε όλο το περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, από τους διακομιστές σας. Αρνηθείτε να παρέχετε υπηρεσίες φιλοξενίας σε κάθε ιστοσελίδα που διακινεί τέτοιο υλικό. Η δήλωση αυτή δεν στοχεύει μόνο στη “Freedom Hosting”, αλλά σε καθέναν στο διαδίκτυο.Δεν έχει σημασία ποιοι είστεॱ εάν βρούμε ότι φιλοξενείτε, προωθείτε ή υποστηρίζετε την παιδική πορνογραφία, θα γίνετε στόχος!»

* χακτιβιστές (hactivists ή νεο−hackers) : Πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους με σκοπό να πουν ή προωθήσουν μια κοινωνική, ιδεολογική, θρησκευτική ή πολιτική γνώμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφουν την κεντρική σελίδα από γνωστά site ή την αλλάζουν με σκοπό να γελοιοποιήσουν τον ιδιοκτήτη. Σπάνια, χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους στο όνομα της interneto−τρομοκρατίας.

Πληροφορίες − Πηγές:
− securitynewsdaily.com
− infosecisland.com
− pastebin.com
− hidden wiki
© 2011 Roula the Cat [22/10/2011]
ΚΕΙΜΕΝΟ − ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ © Roula the Cat | Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, 05:02

26 σχόλια:

 1. Ρούλα μου, πολύ αναλυτική και κατατοπιστική η ανάρτησή σου με τις απαραίτητες, για να καταλάβει κανείς, πληροφορίες. Ήξερα, για το darknet σκόρπια πράγματα, που τώρα μπήκαν στη θέση τους...
  Σε φιλώ
  Καλημέρα, καλή σου εβδομάδα, φίλη!
  Μαρίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρίνα μου, χαίρομαι που προσέθεσα κάποια κομματάκια στο παζλ!
   Μια που όλοι εμείς “κυκλοφορούμε” στο διαδίκτυο, θεώρησα χρήσιμο να γράψω αυτό το κείμενο.

   Να είσαι καλά!
   Καλό απόγευμα και φιλιά πολλά! :g

   Διαγραφή
 2. Α, μάλιστα!!! Γι' αυτό όταν έψαχνα ... συμβόλαια θανάτου δεν έβρισκα αποτελέσματα!! (Black και κρύο humor)...
  Να σου πω την αλήθεια, και με τον αναπνευστήρα και τις δραμαμίνες... πνίγηκα...
  Όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις ή όσο πιο πολύ σκάβεις, πιο πιθανό είναι να βρεις άβυσσο παρά θησαυρό... (Ανάλογα βέβαια πώς το εννοεί ο καθένας...)
  Επιστρέφω στο φως και στην επιφάνεια! Από τα... υπόλοιπα, κρατώ μόνο τα κρεμμύδια! (Τα original!)
  Φιλί γλυκό, Ρούλα μου! Καλή εβδομάδα!
  *Πέρα από την πλάκα, νομίζω πως αυτή η ανάρτηση ήταν πια από τις πιο χρηστικές που έχω διαβάσει... Κάποια τα γνώριζα, αλλά σίγουρα μου άνοιξες τα μάτια για πολλά περισσότερα... Θα ξαναπεράσω να δω και τις παραπομπές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναλόγως τού τι και πόσο ψάχνει κανείς, τον “θησαυρό” του θα τον βρει!
   (Στο Update, θα γίνει λόγος και για τον... άνθρακα, πάντως!)

   Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμο το κείμενο και ελπίζω να 'ναι η πόρτα για το περαιτέρω ψάξιμό σου.

   Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα να έχεις, Γιάννα μου! :p ♥

   Διαγραφή
 3. Ρουλάκι μου...μόλις αναδύθηκα -ευτυχώς. Μιλάμε ότι είμαι στην κατηγορία "ψάρι τού αφρού", όπου νομίζω πως όλα είναι...blogging, άντε κι ολίγον από you tube! Αχαχαχα! Πάντως, όχι μόνο σε διάβασα απνευστί (απνευστί και στα βαθιά, ο,τι πρέπει για να πας για φούντο), αλλά βρήκα την ανάρτηση σου φοβερή! Και να φανταστείς ότι εγώ (το: πιο αθώο πλάσμα στα περί διαδικτύου πεθαίνεις) προτείνω μεθόδους βελτίωσης της ευφυίας, τρομάρα μου!! Κι όμως, αυτές οι 50 σφαίρες δώρο (ελπίζω σε φάκελο!), δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα!...πα μαλ!) Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αθώο μου πετραδάκι! ♥
   Δεν ξέρω για το... bonus, καθώς αλλού (σε παρεμφερή... καταστήματα) είδα ότι τις χρυσοπληρώνεις! Κι επειδή είμαι κι εγώ αθώο, ένα θα σου πω: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!

   Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα!
   Σ' ευχαριστώ πολύ! :g

   Διαγραφή
 4. Περίμενα το σχόλιο της Πετρούλας πώς και πώς! αχαχα!
  Ψάρι στον αφρό!
  Νομίζω ότι όλοι είμαστε ψάρια στον αφρό!
  Κολύμπησα και αναδύθηκα στην επιφάνεια πριν σκάσω γατούλα μου!
  Πολλά γλυκά φιλιά και καλή εβδομάδα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφρόψαρα οι... συναγριδούλες μου;! :b
   Δεν έχω τι να πω!

   Σ΄ευχαριστώ, Αριστέα μου, που... ανέβηκες στη βάρκα μας!
   Σε φιλώ πολύ!
   Καλό σου απόγευμα! ♥

   Διαγραφή
 5. Τι αναλυση ηταν αυτή?τσαμπα το ξεκινησα το μεταπτυχιακο!!
  Πολυ ενδιαφερουσες η πληροφορίες σου γατουλα!!! Θα το διαβασω πιο προσεκτικα μετα γιατί ειμαι απο το διαβασμα με το κεφαλι "τουμπανο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όποτε θέλεις, Μαρία μου! Εδώ θα είναι και, εντός της ημέρας — ελπίζω! — θα υπάρξει κι ένα μικρό Update!

   Καλή ξεκούραση!
   Φιλάκια και σ' ευχαριστώ! :p ♥

   Διαγραφή
 6. Ζαλίστηκα. Είχα κάποιες σκόρπιες πληροφορίες από διάφορα άρθρα που έχω διαβάσει, αλλά δίχως συνοχή και με πολλά ερωτηματικά για την "αρχιτεκτονική" αυτών των κυκλωμάτων. Δηλώνω λοιπόν "χάνος"!..
  Απίστευτη ανάλυση και μπράβο για τη δημοσίευση.
  Κι ο Θεός του διαδικτύου ας μας βοηθήσει να μην πάμε άπατοι στα θολά του νερά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου,
   Ουσιαστικά καταπιάστηκα — μόνο — με ένα μέρος τού Torॱ υπάρχουν και άλλα darknets, καθένα από τα οποία (συμπεριλαμβανομένου του Tor) είναι προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο (και) με διαφορετικές διαδικασίες.

   Σ' ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
 7. Το ακόμα πιο τρομακτικό για μένα είναι ότι η διακίνηση γίνεται αρχικά από τους ίδιους τους γονείς που εκμεταλλεύονται οικονομικά τα σπλάχνα τους. Κι επιτέλους θα μας πει κάποιος τι συμβαίνει με αυτήν την ανωμαλία, είναι λασκαρισμένη φλάντζα στον εγκέφαλο ή αναπαραγωγή μιας βίας που έχουν υποστεί αυτά τα άτομα;

  Όσο για τις μονάδες θα πάλι θα αρχίσουν να παραληρούν οι πορωμένοι και να βγαίνουν με τις εικόνες στο δρόμο. Ουου 666 ουου!!!!

  Σου έχω κι εγώ βραβειάκι τιμητικό Ρούλα μου! http://andromeda-mygalaxy.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html?showComment=1444176960135#c2342060674320864658

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανδρομεδούλα μου,
   Υποθέτω ότι αναφέρεσαι αποκλειστικά στην παιδεραστία, την παιδοφιλία και την παιδική πορνογραφία.
   Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων ξεκινά από γονείς που προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη. Ασφαλώς, υπάρχουν αρκετές.
   Εκείνο για το οποίο μπορώ σίγουρα να μιλήσω, είναι η (εγκληματική) άγνοια πολλών γονιών, οι οποίοι δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα και εκθέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους στο διαδίκτυοॱ αρκετοί, μάλιστα, δημόσια! Κυριολεκτικά οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πανεύκολα πρόσβαση σε αυτές και με τις κατάλληλες “τροποποιήσεις” να δημιουργήσει (παιδικό) πορνογραφικό υλικό, το οποίο εν συνεχεία θα μοσχοπουλήσει. Έτσι, ξεκινά μια αρρωστημένη αλυσίδα δίχως τέλος. (Και να σημειώσω το αυτονόητο: αυτή η “αλυσίδα” δεν ξεκινά από το Deep Web... αλλά από ανθρώπους με τους οποίους ενδεχομένως ανταλλάσσουμε καλημεροκαλησπέρες, χαιρετιόμαστε στο δρόμο, πίνουμε καφέ στο σπίτι τους... Ανθρώπους “σαν εμάς”, δηλαδή...)

   Τώρα...
   Πολλά “Ευχαριστώ” για το τιμητικό βραβειάκι! Πέρασα το μεσημέρι, αλλά χάζεψα κυριολεκτικά με τη δουλειά που έχεις κάνει... μ' αποτέλεσμα να περάσει η ώρα, να με βουτήξουν από τα μαλλιά οι εκκρεμότητες και να φύγω πριν πάρω το βραβειάκι μου και αφήσω σχόλιο!

   Σ΄ευχαριστώ πολύ!
   Φιλιά και καληνύχτα! :g

   Διαγραφή
 8. Ρούλα ... έπαθα πλάκα !!! Δεν είχα ιδέα για όλα αυτα!!!! Ήσουν τόσο επεξηγηματικη που αλήθεια δεν έχω απορίες, Έχω μείνει άφωνη για την ακρίβεια!!!! Εξαιρετικό το άρθρο σου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίρις μου,
   Με ευχαριστεί πολύ να μοιράζομαι κάτι που γνωρίζω και αντίστοιχα χαίρομαι όταν μαθαίνω κάτι καινούργιο.
   Περί “αποριών”, τώρα... ένα άγχος το είχα. Όσο διάστημα έγραφα το κείμενο, προσπαθούσα να περάσω στην πλευρά του αναγνώστη, να επισημάνω, όσο πιο αντικειμενικά γινόταν, σημεία που ενδεχομένως ήταν δυσνόητα ή θα ήθελαν περαιτέρω επεξήγηση...

   Σ' ευχαριστώ πολύ!
   Σε φιλώ! :p

   Διαγραφή
 9. Μα σοβαρά τώρα, onions; Μα onions;
  Πάντως θα ψηνόμουν να μπω για να βρω αρχεία μουσικής που δεν βρίσκω στην επιφάνεια!
  Αλλά πού να τρέχω τώρα να εγκαθιστώ άλλους μπράουζερς;
  Δε βαριέσαι... Καλά είμαστε κι εδώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :o Μα, γιατί τέτοιος ρατσισμός με τα καημένα κρεμμυδάκια;!
   [Αφού αυτούς τους ενέπνευσαν, πάντως...]

   Διαγραφή
 10. Πόση σαπίλα!
  Ένας κόσμος που υπάρχει γύρω μας κι ας ζει τόσο βαθιά!
  Αηδία σκέτη!
  Έκανες καταπληκτική δουλειά όμως για να μας "ξεστραβώσεις"...κάτι είχα ακουστά, έβλεπα σε σήριαλ και ταινίες τους χάκερς να καταδύονται και τους κακοποιούς να αγοράζουν όπλα, διαβατήρια, συμβόλαια θανάτου, αλλά και πάλι ούτε που πήγαινε το μυαλό μου...πόσο αφελής ύπαρξη είμαι τελικά!

  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου,
   Ακριβώς: υπάρχει και ζει γύρω μας ο κόσμος αυτός. Και ποτέ, κανείς δεν ξέρει σε πόσο βαθιά και — πιθανότατα — θολά “νερά” μπορεί να συχνάζει...

   Επιμένω, ωστόσο, να παραμείνω στη θετική οπτική του θέματος. Στην παράκαμψη των απαγορεύσεων και στην ελευθερία της διακίνησης των ιδεών.

   Πολλά φιλιά και την καληνύχτα μου! ♥

   Διαγραφή
 11. Πραγματικά συγκλονιστικές πληροφορίες που ναι μεν μπορεί να λέμε ξέρω υπάρχει και αυτή η πλευρά κτλ κτλ,αλλά όταν το βλέπεις μπροστά σου,με σάρκα και οστά,με τόσες πληροφορίες,είναι σοκαριστικό.
  Ξεκινώντας να το διαβάζω,σε καμία περίπτωση δεν περίμενα πως θα νιώσω τέτοιο κόμπο.
  Να σαι καλά για την εκπληκτική ανάλυση σου!
  ευχαριστούμε!!
  καλημέρα Ρούλα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχάς... :l !

   Όντως, είναι σοκαριστικό — όσον αφορά, βέβαια, την πραγματικά “σκοτεινή” πλευρά.
   Από την άλλη μεριά... δέος: όταν μιλάμε για τον όγκο των πληροφοριών και των δεδομένων που βρίσκονται “στα βαθιά” καθώς και για το πόσο σημαντικά και ζωτικής σημασίας μπορεί να είναι αυτά!

   Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
   Καλό απόγευμα να έχεις!

   Διαγραφή
 12. Ρούλα μου σε άφησα τελευταία τόσες μέρες και δεν πέρασα, γιατί ήθελα να έχω χρόνο να διαβάσω απερίσπαστη το διαμαντάκι σου.
  Θα σου πω την αλήθεια πάνω κάτω, κάποια από αυτά όλοι τα ξέραμε. Εκεί βέβαια, που άρχισες να μας δείχνεις φωτογραφίες με παραδείγματα, άρχισα να λέω "έλεος", άνοιγα παράθυρα να πάρω αέρα, λίγες γουλιές νερού να συνέλθω και συνέχισα να διαβάζω. Εκεί λοιπόν με τα συμβόλαια θανάτου και τις "επιλογές" που διάβαζα, το τερμάτισα!
  Σε διάβασα μεχρι το τέλος, διάβασα όλα τα updates μέχρι και τις πηγές.
  Καταρχάς θα έπρεπε να έχεις κερδίσει ένα βραβείο μονάχα για αυτό το κείμενο σου. Για τον κόπο σου να τα γράψεις, για τον κόπο σου να σκεφτείς τυχόν απορίες που μπορεί να έχουμε και να τις απαντήσεις στο κείμενο σου. Δεν ξέρω μπράβο σου.
  Τέλος, προτείνω αυτό το κείμενο να το διαβάσουν όλοι. Πρώτα από όλα για να καταλάβουν πως όταν εισέρχεσαι στο internet παύεις να είσαι απόλυτα ασφαλής. Και δεύτερον για να καταλάβουν πως η βρωμιά του κόσμου έχει πάψει να βρίσκεται αποκλειστικά σε γωνίες και σκοτεινά στενά της πραγματικότητας αλλά σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε ένα παράλληλο ίσως και πιο σκοτεινό κόσμο, τον διαδικτυακό!
  Σε φιλώ γλυκά και εύχομαι να έχεις μια όμορφη Κυριακή γατούλα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή μου Διπλανούλα,

   Κατά καιρούς έχω ακούσει και διαβάσει διάφορα για το Deep Webॱ κάποια να ευσταθούν, κάποια άλλα να είναι εν μέρει σωστά, μα ως επί το πλείστον... “τα τέρατα”!
   Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, εντούτοις, προσπάθησα να συγκεντρώσω όλα εκείνα που είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς, τεκμηριωμένα (ώστε να ελαχιστοποιήσω το περιθώριο ανακρίβειας ή/και λάθους).
   Για το “όλοι” διατηρώ επιφυλάξεις. Μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύει για τα άτομα που ασχολούνται κάπως περισσότερο με το διαδίκτυο (όπως, καλή ώρα, οι bloggers) και δεν περιορίζονται μόνο στα social media ή στις απλές αναζητήσεις.
   Τις επιφυλάξεις μου ενισχύουν και “τα τέρατα” που ανέφερα πιο πάνω και δυστυχώς παραπληροφορούν αντί να ενημερώνουν.

   Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο, που διάβασες καθετί, που ανέτρεξες και στις πηγές.

   Σ' ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες, καθώς και για όλα τα καλά που μου γράφεις!

   Σε φιλώ πολύ!
   Καλή εβδομάδα να έχεις! :g

   Διαγραφή
 13. Καλημέρα γάτοκοριτσο καλώς σε βρήκα έχουμε συναντηθεί και άλλες φορές σε γειτονιές και σπιτικά αλλα τούτη η βολτα στο σπιτικό σου ειναι συγκλονιστική . Δεν σου κρύβω πως κατα καιρούς έχω διαβάσει κάποια άρθρα σχετικά , τοχουμε συζητήσει στο σπίτι , αλλα η δικη σου ανάρτηση ειναι εξαιρετική αληθινή και εμπεριστατωμένη . Με ολες τις αναφορές τα σχήματα τα στοιχεία με καλύψες απόλυτα και παράλληλα μου ξεκαθαρίσει ακομη περισσότερο το οπτικό πεδίο ενα μεγάλο ευχαριστω κορίτσι μου !!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :l Marilise!
   Πράγματι έχουμε... διασταυρωθεί στις βόλτες μας, αλλά χαίρομαι που τώρα (θα) τα λέμε και στα δικά μας σπιτικά!

   Όπως έγραψα πιο πάνω, στη Μαρίνα − Διπλανούλα (και συγγνώμη εάν γίνομαι κουραστική επαναλαμβάνοντάς το), ό,τι είχα διαβάσει κατά καιρούς δεν με κάλυπτε. Έβλεπα πως είτε κάτι έλειπε είτε το άρθρο ήταν ανακριβές.
   Άλλοτε έπεφτα σε προχειρογραμμένα κομμάτια όπου, καταφανώς, ο αρθρογράφος είχε αναπτύξει τη δική του άποψη (η οποία, ξεκάθαρα, είχε διαμορφωθεί απ' ό,τι άκουγε “εδώ κι εκεί” —συνήθως... θεωρίες συνωμοσίας!)

   Έτσι, αποφάσισα να γράψω τα «Βαθιά νερά», αφήνοντας κι εγώ, εν γνώσει μου, αρκετές πληροφορίες απ' έξω, μια που έκρινα πως θα ήταν πολύ εξειδικευμένες για τον μέσο χρήστη / επισκέπτη του διαδικτύου και μάλλον θα περιέπλεκαν περισσότερο τα πράγματα.

   Χαίρομαι που όσοι διαβάζατε το άρθρο, μου γράφετε πως σας κάλυψα! Αυτός ήταν ο στόχος, να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση με τη σχετική τεκμηρίωση και τα ανάλογα στοιχεία.

   Σ' ευχαριστώ πολύ, Marilise μου!

   Διαγραφή

Ψαξε και θα το βρεις!

Ημερολογιο

Σαν Σημερα

Ποια ειμαι εγω

Η φωτογραφία μου

Kατάγομαι από το πουθενά. Ανήκω σ' εμένα, στα όνειρά μου, στην ομορφιά μου και στην τσαχπινιά μου!

A cat in gloves catches no mice.
— English Proverb

Social Media

Ακολουθουν στο Google+

Συχναζουν εδω

Τα πιο διαβασμενα του 7ημερου

Στο Mailbox σου

Στα νυχια της Roula!

Πινεζες

Γυριζω και μυριζω!

Τσιου!

Πρωτοβουλία από την
Blogger της Διπλανής Πόρτας
κατά της Λογοκλοπής

Ζητα μου −περιπου!− ο,τι θες!

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο από τα κειμενάκια της Roula στείλε μου e-mail —είμαι καταδεχτική γάτα!— Αν βαριέσαι, no bad feelings αλλά οπωσδήποτε να κάνεις αναφορά στην πηγή με link στο blog της Roula.
[Σημ. Τα δικαιώματα των εικόνων και φωτογραφιών που συνοδεύουν τα κείμενα, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Φωτο της Roula (original − manipulated) είναι όσες φέρουν το σχετικό υδατογράφημα.]
Special Credits
Comments' emoticons (smilies) by :
 
Αυτη τη στιγμη: