Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Μίλα μου για μήλα!


Το Φθινόπωρο είναι λέξη ελληνική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Σημαίνει την εποχή που τελειώνουν τα φρούτα [ρ. φθίνω + ουσ. οπώρα], ή που έρχεται μετά τα φρούτα, «Μετόπωρον». Ο λαός τη λεει και «χειμόπωρο», «χυνόπωρο», «μοθόπωρο», «ψιμόπωρο» ή «στενοκαίρι».

Είναι δεμένο άρρηκτα με τον άνθρωπο της υπαίθρου, το γεωργό, τον κτηνοτρόφο… Είναι η εποχή των χρωμάτων, των αρωμάτων και των γεύσεων! Η εποχή της χαράς και της συγκομιδής, μα και της έντασης, της δουλειάς και της προετοιμασίας για τις δύσκολες ημέρες του Χειμώνα που έρχεται.

Όσο για τα φρούτα του; Σοφή η φύση, τους έχει χαρίσει ό,τι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντέξει τα πρώτα κρύα!

Μήλα


Συνδεδεμένο με τον πειρασμό αλλά και την έριδα, το μήλο είναι ίσως το πρώτο φρούτο για το οποίο έχουμε αναφορές.

Στη θρησκεία, συμβολίζει την [απαγορευμένη] Γνώση, ενώ στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα των Εσπερίδων είναι οι καρποί της νιότης και της αθανασίας.

Ο Κήπος των Εσπερίδων | c.1892 Frederic Leighton

Κατά τον Φερεκύδη, οι σπόροι τους προσφέρθηκαν από τη Γαία, ως γαμήλιο δώρο στο Δία και την Ήρα, η οποία τους φύτεψε στον κήπο των Θεών, στη χώρα του Άτλαντα. Τα δέντρα τους, έδιναν τους χρυσούς καρπούς οι οποίοι μάς είναι γνωστοί από τον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή.

Στη μυθολογία, επίσης, αναφέρεται ότι, όταν στο βουνό των Κενταύρων έλαβαν χώρα οι λαμπροί γάμοι του θνητού βασιλιά Πηλέα και της (αθάνατης) Νηριίδας Θέτιδας, ήταν καλεσμένοι όλοι οι θεοί -εκτός από μία, τη θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά, την Έριδα.
Εκείνη, χολωμένη, πήγε και άφησε με... τρόπο στο τραπέζι των θεών, ένα μήλο —το οποίο έφερε την επιγραφή: τῇ καλλίστῃ.

Το μήλο αυτό, όπως γνωρίζουμε, στάθηκε αφορμή για τον Τρωϊκό πόλεμο αφού, ο Πάρις, μεταξύ της Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης επέλεξε την τελευταία [η οποία του έταξε την Ωραία Ελένη, την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου].

Αναφορές για το μήλο έχουμε, άλλωστε, και από:
 • τον Όμηρο:   
       ◊ Χαμαί βάλε δένδρεα μακρά αυτήσιν ρίζησι και αυτοίς άνθεσι μήλων  [Ιλιάδα, I 542]   
       ◊ Γηράσκει μήλον δ' επί μήλω  [Οδύσσεια, Η 120],    
 • τον Ησίοδο:   
       αις μήλα πέρην κλυτού Ωκεανοίο  [Θ 215]    
 • τον Ηρόδοτο:   
       μέγαθος κατά μήλον  [2,92]    
 • τον Αριστοφάνη:   
       χνους ώσπερ μήλοισιν επήνθει  [Νεφέλες, 978]    
 • τον Θεόκριτο:   
      νυν μεν κηπί τα χρύσεα μαλ' ένεκεν σέθεν βαίην και φύλακον νεκύων πέδα
     Κέρβερον
    [29,37]

Eνα μοτίβο κοινό στα μαγικά παραμύθια πολλών λαών είναι αυτό όπου στους άτεκνους γονείς, για να αποκτήσουν το ποθούμενο παιδί, δίνεται να φάνε ένα μαγικό μήλο. Η μαγική δύναμη του μήλου (δηλ. του Δέντρου) γονιμοποιεί ακόμη και τον άντρα που θα το φάει, και αυτός γεννάει ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που βγαίνει από τον μηρό του (πρβ. τη θαυμαστή γέννηση του Διόνυσου από τον μηρό του Δία).

Tο μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς: το μήλο στο κοντάρι (ιστός: δέντρο) του «φλάμπουρου» της νύφης· το μήλο της Έριδος (βλ. παραπάνω) στην ουσία μήλο της επιλογής και της ομορφιάς —όπως και στα γαμήλια έθιμα και τα παραμύθιαॱ το μήλο του Αδάμ, που, παρά τη θεϊκή εντολή, έφαγαν οι πρωτόπλαστοι για να αποκτήσουν τη γνώση, και που άφησε στους άνδρες το εξόγκωμα στον λαιμό που τους ξεχωρίζει από τις γυναίκες.

H μηλιά είναι το «κατ’ εξοχήν» δέντρο στο Tιρ Nα Oγκ, το Nησί της Παντοτινής Nιότης.
Σ’ αυτόν τον παράδεισο των μακάρων της μυθολογίας των Kελτών, φέρνει η νύμφη Nάιαμ, κόρη του θεού Mάναναν Mακ Λιρ, τον θνητό αγαπημένο της. O μύθος απηχεί την αρχαία οικουμενική πίστη περί μετάβασης των ψυχών «στα νησιά στην άκρη του κόσμου», όπου γεύονται τους καρπούς [μήλα] της λήθης, ή αντίθετα, της αναγέννησης.

Εφόσον το μήλο είναι, ίσως το πρώτο φρούτο για το οποίο έχουμε αναφορές —όπως είπαμε και πιο πάνω— η μηλιά, είναι ίσως το πρώτο δέντρο που καλλιεργήθηκε ενώ, οι καρποί του βελτιώθηκαν μέσω της επιλογής, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Πιστεύεται ότι, τα μήλα − “νάνοι” που ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Καζακστάν το 328 π.Χ., και τα έφερε πίσω στη Μακεδονία, ίσως είναι οι πρόγονοι των νάνων υποκειμένων[1]. Αποτέλεσαν δε, σύμβολο μακροζωίας.

Γενικά, διακρίνουμε τρεις τύπους βρώσιμων μήλων: τα επιτραπέζια, εκείνα που μπορούν να δώσουν μηλίτη και εκείνα που είναι κατάλληλα για ψήσιμο! Και τα τρία αυτά είδη, ανήκουν στο γενικό είδος Malus pumila, που μετρά πάνω από (κρατηθείτε!) 20,000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο! Ποικιλίες πράσινες, κόκκινες, σκληρές, μαλακές, ευωδιαστές, μυρωδάτες, γλυκές, ξινές, μικρές, μεγάλες...

Φυσικά μήλα μπορούμε να βρούμε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μιας και ο καρπός τους είναι ανθεκτικός και δεν χαλά εύκολα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις φράουλες.

Διαλέγοντας μήλα


Τα μήλα, για να μπορούμε να πούμε ότι είναι σωστά, θα πρέπει να φτάνουν στον πάγκο του οπωροπωλείου, σχεδόν ώριμα. Επομένως, αγοράζοντας μήλα, υπολόγισε ότι θα πρέπει να μείνουν κάποιες ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα καταναλώσεις. Έτσι, τα μήλα σου θ' αποκτήσουν όλη τους την ευωδιά —να γνωρίζεις ότι τα άγουρα μήλα δεν μυρίζουν ενώ, τα μισοώριμα μυρίζουν λίγο έως ελάχιστα.

Το μέγεθος... μετράει! Εάν πρόκειται να καταναλώσεις αμέσως τα φρούτα σου, αγοράζοντας μήλα της ίδιας ποικιλίας, διάλεξε τα μεγαλύτερα —σημαίνει ότι είναι πιο ώριμα και άρα, πιο αρωματικά.

Συστατικά και οφέλη


Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε τα μήλα με τη φλούδα —που, εδώ πρέπει να πούμε, περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα και, καμία βλαβερή ουσία για τον άνθρωπο.

Εντούτοις, τα μήλα συμβατικής καλλιέργειας έχουν μεγάλη προσθήκη φυτοφαρμάκων και κατάλοιπά τους βρίσκονται οπωσδήποτε στη φλούδα του φρούτου —έτσι, θα πρέπει να πλένονται με άφθονο νερό και πολύ σχολαστικά, πριν καταναλωθούν.

Παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο να τρώνε μήλα. Το μήλο δίνει ελαφρά, για το στομάχι, γλυκά —εξ ου και συνηθίζεται η κομπόστα μήλου στους ασθενείς.

Τα μήλα καθυστερούν τα νοσήματα φθοράς και παρέχουν αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία.

Κάποιες έρευνες (Φινλανδών επιστημόνων) δείχνουν να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων. Στην ευάλωτη ομάδα των καπνιστών, συνιστάται η συχνή κατανάλωση μήλων.

Σύμφωνα δε, με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει την εκδήλωση της νόσου Alzheimer αλλά και Parkinson.

► Φυτικές ίνες

 • διαλυτές: προκαλούν μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. (Καταναλώνοντας 2-3 μήλα την ημέρα, μπορεί κανείς να μειώσει τη χοληστερίνη έως και 10%).
  Έστω και μικρή κατανάλωση μήλων (μισό έως ένα) μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά.
 • αδιάλυτες: Βοηθούν στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντερικού σωλήνα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

► Αντιοξειδωτικά


Βιταμίνη C, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη.
Ειδικά η κερκετίνη, φαίνεται να διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Έχει παρατηρηθεί ότι, οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα[2]. [μελέτη MONICA] Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease

► Πηκτίνη


Η πηκτίνη είναι φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης. Επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης. Γενικά, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, δεν προκαλείται απότομη άνοδος στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας.

Προτίμησε τα φρέσκα μήλα, από τους χυμούς, διότι προσδίδουν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον έχει δειχτεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη στους ήδη διαβητικούς ασθενείς.

► Για τα δόντια


Τα μήλα αποτελούν φυσικό καθαριστικό, όχι μόνο για την υγιεινή, αλλά και για τη λεύκανση των δοντιών ενώ, ενισχύουν τα ούλα αφού, μασώντας ένα μήλο, επιτυγχάνεται ένα ελαφρύ —πλην όμως ευεργετικό— μασάζ των ούλων που, σε συνδυασμό με τη σωστή φροντίδα των δοντιών, προλαμβάνει την ουλίτιδα!


Τα μήλα στην κουζίνα


Εκτός από τη ζαχαροπλαστική, το μήλο χρησιμοποιείται πολύ και στην παρασκευή φαγητών, εξαιτίας των όξινων ουσιών που περιέχει και, χάρη στις οποίες συνδυάζεται θαυμάσια σε γαρνιτούρες για πουλερικά, κρέας, αλλά και ψάρι.

Προσθέσέ το σε σαλάτες λαχανικών! Ταιριάζει πολύ με λάχανο (κόκκινο ή και λευκό), καρότο, μαρούλι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά (πράσινη ή και κίτρινη).

Δένει υπέροχα με τα φουντούκια, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και την κανέλα, όπως επίσης και με το μέλι.

___________________________________________
[1] υποκείμενο: οποιοδήποτε [άγριο] δέντρο, που βελτιώνεται ποιοτικά με εμβολιασμό.
[2] Μελέτη MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease)


► Πληροφορίες και Πηγές ◄
 •     Δημ. Λουκάτος “Τα Φθινοπωρινά”, εκδ. Φιλιππότη
 •     Δημ. Δημητράκος, “Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης”
 •     Εργαστήριο Δενδροκομίας, Σχολή Γεωπονικών Σπουδών − Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 •     Bioinformatics, Warwick
 •     Aprifel.com
 •     Βιτάλη Ζαϊκόφσκι, Το Δέντρο του Κόσμου
 •     Food-info.net
 •     Journal Of Agricultural and Food Chemistry
 •     Journal of Food Science - 1 February 2008, p17 - Dr Chang Lee, Université Cornell
ΚΕΙΜΕΝΟ − ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ © Roula the Cat | Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014, 18:19

25 σχόλια:

 1. Ουσιαστική αναδρομή, πολλά δεν τα ήξερα!
  Καλό απόγευμα!
  Φιλιά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ψάχνοντας, ανακαλύπτει κανείς πόσα δεν γνωρίζει.
   Αυτό σκεφτόμουν ψάχνοντας, πηγαίνοντας “από 'δω” στο “πιο πέρα”.

   Την καλημέρα μου και φιλιά, Αριάδνη μου! ❤

   Διαγραφή
 2. Εντυπωσιάζομαι πάρα πολύ με τον πλούτο των αναφορών στα μήλα! Αυτό δείχνει ότι ανέκαθεν βρισκόταν πολύ ψηλά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

  Ένα μεγάλοοοο μπράβο για τον κόπο που έβαλες σε αυτό το αφιέρωμα-έρευνα! Και ναι έχω ακόμα λίγο καφεδάκι στην κούπα. Αλλά θα κάνω και 2ο

  Δυστυχώς δεν τα συμπαθώ καθόλου τα μήλα και λυπάμαι που έχουν τόση μεγάλη διατροφική αξία. Στη σαλάτα μου όμως μπορώ να τα ενσωματώσω και να ξεγελάσω έτσι το στομάχι μου...
  Και πραγματικά έχω πολύ μεγάλη ανάγκη να ρυθμίζω τη γλυκόζη μου!

  Καλό μας βραδάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα είχαν περί πολλού, βλέπεις! ^.^

   Γιατί, μωρέ, δεν τα συμπαθείς τα καημένα;! :(
   Μακάρι να βρεις τρόπους (π.χ. στη σαλάτα σου, όπως λες) να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου, ώστε να προσλαμβάνεις όλα αυτά τα συστατικά, των οποίων τα μηλαράκια είναι πραγματική... “αποθήκη”!

   Καλημερούδια και φιλιά!!! :g
   [Είδα και διάβασα και τα σχόλια που έχεις αφήσει σε άλλες αναρτήσεις, θα απαντήσω και σ' εκείνα, φυσικά!]

   Διαγραφή
 3. Κοίτα πόσα πράγματα δε γνωρίζαμε! Είναι στ΄αλήθεια τόσο ευεργετικά; Ευτυχώς δηλαδή, γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ, και ναι, τα χρησιμοποιώ και σε σαλάτες τώρα που χειμωνιάζει -είναι υπέροχος συνδυασμός με μαρούλι, ρόκα και μπαλσάμικο!
  Μπράβο σου για την έρευνα και την καταγραφή όλων αυτών των αναφορών! Σπάνιο αφιέρωμα!
  Καλό βράδυυυυυυ Ρούλα! :))))
  Φιλάκια πολλάάάααααααααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πράγματι ευεργετικά, δεν ήταν τυχαίο και το “ένα μήλο την ημέρα...”, παρόλο που δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κανείς τότε, όλες τις ωφέλιμες ιδιότητές του. Προφανώς εκ του αποτελέσματος βγήκε το... “πόρισμα”!

   Πράγματι, υπέροχος ο συνδυασμός που έχεις επιλέξει! :q

   Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα —λίγο αλούτερο με το έως τώρα ύφος του νεοσύστατου blog, όμως, σκέφτηκα, γιατί να αυτοπεριορίζομαι; Ας είναι ένα “τετραδιάκι” όπου θα γράφω και θα μοιράζομαι μαζί σας είτε σκέψεις είτε ό,τι μου φαίνεται ενδιαφέρον και χρήσιμο!

   Πολλά πολλά φιλάκια, καλό μου!
   Καλημέρα!!! ❤

   Διαγραφή
 4. Α, με τα μήλα έχω κι εγώ ένα θέμα (έχω κάνει τουλάχιστον δυο αναρτήσεις!), φτιάχνω και μαρμελάδα μήλου (η μόνη που τρώω άλλωστε) και μου αρέσουν και τα μήλα με κανέλα πάρα πολύ! Πολύ ωραίες φωτογραφίες, ζωντανές! Φιλιά πολλά :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, Πετραδάκι μου! :a

   Πολύ ενδιαφέρουσα μού ακούγεται η μαρμελάδα μήλου! (Μπορείς να μου δώσεις τη συνταγή; Την έχεις σε ανάρτησή σου; Να ψάξω στο blog σου; Θα το κάνω άλλη στιγμή, ούτως ή άλλως, θα μου άρεσε να σας διαβάσω και στις παλαιότερες αναρτήσεις σας!)

   Α, ναι! Τα μήλα προσφέρονται για φωτογράφιση, όπως διεπίστωσα στην αναζήτησή μου! Δεν ήξερα ποιες να πρωτοδιαλέξω, άφησα με... πόνο ψυχής κάποιες!

   Πολλά φιλιά! Την καλημέρα μου! ❤

   Διαγραφή
  2. Μαρμελάδα μήλου (αυτοσχέδια μεν, αλλά επιτυχημένη για τα δικά μου γούστα):

   Καθαρίζω 3-4 μήλα (βγαίνει ένα βάζο αξιοπρεπές, άλλωστε επειδή δεν έχει συντηρητικά, δεν είναι για μεγαλύτερες ποσότητες)
   Τα βάζω σε κατσαρολάκι και τα σκεπάζω με νερό. Προσθέτω μισό φλυτζάνι ΤΟΥ ΚΑΦΕ καστανή ζάχαρη, αρκετές σταγόνες λεμόνι και κανέλλα (προς το τέλος) Βράζω όσο να μαλακώσει (κοίτα μη σου κολλήσει!) Τη χτυπάω στο μπλέντερ κι όταν κρυώσει, βάζω το βάζο (αχαχα!) στο ψυγείο και το αφήνω εκεί μέχρι να τελειώσει! Στο μεταξύ, την τρώμε λέμε, ε; Αχαχα ❤

   Διαγραφή
  3. Αυτό, με το ψυγείο, μπορούμε να το παραλείψουμε;! :q
   (Έχω άγριες διαθέσεις για τη μαρμελάδα!)

   Θα την φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις (από τώρα τις φαντάζομαι, δηλαδή... αλλά κρατώ τα προσχήματα!!!)
   Σ' ευχαριστώ πολύ!
   Φιλιά και καλό μεσημέρι! ❤

   Διαγραφή
 5. Απαντήσεις
  1. Γιατί βρε καλό μου; Τι έχουν τα μηλαράκια και τα περιφρονείς;!

   Διαγραφή
  2. Θέλω φράουλες, λατρεύω τις φράουλες...

   Διαγραφή
  3. Και για του λόγου το αληθές
   http://deliriumtremens-tremens.blogspot.gr/2011/11/blog-post_28.html

   Διαγραφή
  4. Καλέ, ύμνος στο μήλο ήτο αυτός!
   Και σου άρεσε κιόλας! Είδες;!

   [Πού να σου βρούμε φράουλες, καμάρι μου, τέτοια εποχή;! Ε; Ε; Ε;! Θα μου πεις... υπάρχουν. Ναι, αλλά πούθε κρατά η σκούφια τους; Μην είναι Μανωλάδας; Ή Μανωλ(ι)άδας;]
   Α, στάσου! Σου 'χω κάτι άλλο σε φράουλα (λίγο vintage, δεν σε πειράζει, ε;)

   https://www.youtube.com/watch?v=Wyl-tIsNEFc

   Διαγραφή
 6. Το ότι περιλαμβάνει πηκτίνη το αγνοούσα παντελώς! Να σου πω την αλήθεια μόνο για την τομάτα το γνώριζα αυτό! :)))
  Η αλήθεια είναι ότι κάνοντας διατροφή τα τελευταία 4 χρόνια έχω εντρυφήσει ιδιαιτέρως στα μήλα και δη τα πράσινα, όπου μέχρι πρότινος έτρωγα ένα πράσινο κάθε μέρα στις 11. Τελευταία τα είχα κάνει λίγο σαλάτα με το πρόγραμμα μου ...καιρός να το βάλω ξανά λοιπόν!
  Πολύ τεκμηριωμένη η παρουσίαση σου!
  Η εικόνα του μήλου με τις κανέλες εντελώς ερεθιστική για μένα!
  Φιλιά Ρούλα μου !♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, Αριστέα μου! ❤

   Πολλά αγνοούσα κι εγώ, όπως έγραψα και πιο πάνω!
   Μου αρέσουν πολύ και τα ξινόμηλα και τα φιρίκια (μικρή, τα έλεγα... φιρφιρίκια!)

   Ευκαιρία να ξαναφτιάξεις το πρόγραμμά σου και να εντάξεις και πάλι το μήλο σε αυτό!

   Είχα βρει κι άλλη φωτο (μήλο, κανέλα, γαρύφαλλο), εξίσου ερεθιστική και γαργαλιστική, δυστυχώς, όμως, σε μικρό μέγεθος...

   Φιλάκια πολλά!!!

   Διαγραφή
 7. Καλέ τι αφιέρωμα ήταν αυτό; Θα κοκκίνιζαν και τα μήλα τα κόκκινα.
  Μέχρι και τραγουδάκι έχουμε γι αυτά.
  Εγώ τρώω το βράδυ μηλαράκι. Για να μην κοιμάμαι με άδειο στομαχάκι και να ποντάρω σε κάτι υγιεινό. Δυσανεξία στην λακτόζη βλέπεις, δεν έχω πολλές επιλογές πια.
  Συγχαρητήρια Ρούλα μου, ήταν υπέροχη η ανάρτηση σου και σου αξίζουν πολλά μπράβο για όλη την έρευνα που έκανες.
  Καλημέρα. Σε γλυκοφιλώ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς την, τη διπλανή μου!!! ❤

   Πολύ καλά κάνεις και τρως το μηλαράκι σου! Όχι σαν κάτι άλλα παιδιά, πιο πάνω, που δεν τους αρέσουν!!! :j

   Ψάχνοντας, διάβασα επίσης ότι το μήλο μας “ξυπνά” καλύτερα / πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι ο καφές (!) αλλά δεν βρήκα επαρκή στοιχεία για να το διασταυρώσω κι έτσι δεν το ανέφερα.

   Σ΄ευχαριστώ πολύ!
   Καλημέρα και φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 8. Μ' αρέσουν τα μήλα, να τα βλέπω σε πίνακες και φωτό και, φυσικά, να τα τρώω!!!! Σκέτα, στο φαγητό, σα γλυκό με κανέλλα και ζάχαρη.
  Πολύ ωραίο αφιέρωμα. Τόσα δεν ήξερα...
  Γενικά μου αρέσουν όλα τα φρούτα, αλλά έχω πάθος τρελό με τις φράουλες!!!!!!!!!!!!!!
  Καλή σου εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή εβδομάδα! ❤

   Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα... και συμπεραίνω ότι μάλλον κάποια στιγμή (προς άνοιξη μεριά, να το τραβάει κι ο καιρός!) πρέπει να το σκεφτώ σοβαρά να ετοιμάσω αφιέρωμα στις φράουλες!!!
   Εμ, με τόσους fan τους; Έτσι να σας αφήσω;

   Φιλιά και καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 9. Βρε τα μηλα...Πολλα μαθαμε γλυκια γατουλα μου και σε ευχαριστουμε πολυ!
  λατρευω μηλα και ειδικα τα πρασινα. Μπορει να μην τρωω συχνα αλλα οταν μου ερθει η ορεξη μπορει να φαω και 2-3 :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :l Μαρία μου!
   Χαίρομαι που και σ' εσένα αρέσουν τα μηλαράκια! ♥

   Διαγραφή
 10. Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση θέλω να σου γράψω πως η προσέγγιση του θέματος αποτελεί ένα σχεδον ολοκληρωμένο project για τα μήλα.
  Κινήθηκες διαθεματικά και η παρουσίαση ήταν πολύ καλή! Μπράβο, Ρούλα-γατούλα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, απαντώ κι εγώ σε σχόλια που μου είχαν ξεφύγει...
   Συγγνώμη, Ινώ!
   Ε, εντάξει... και project δεν το λες, αλλά πιστεύω, συγκεντρώθηκαν αρκετές (ήδη) γνωστές αλλά και άγνωστες πληροφορίες για τον όμορφο καρπό!

   Σ' ευχαριστώ πολύ! :a

   Διαγραφή

Ψαξε και θα το βρεις!

Ημερολογιο

Σαν Σημερα

Ποια ειμαι εγω

Η φωτογραφία μου

Kατάγομαι από το πουθενά. Ανήκω σ' εμένα, στα όνειρά μου, στην ομορφιά μου και στην τσαχπινιά μου!

A cat in gloves catches no mice.
— English Proverb

Social Media

Ακολουθουν στο Google+

Συχναζουν εδω

Τα πιο διαβασμενα του 7ημερου

Στο Mailbox σου

Στα νυχια της Roula!

Πινεζες

Γυριζω και μυριζω!

Τσιου!

Πρωτοβουλία από την
Blogger της Διπλανής Πόρτας
κατά της Λογοκλοπής

Ζητα μου −περιπου!− ο,τι θες!

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο από τα κειμενάκια της Roula στείλε μου e-mail —είμαι καταδεχτική γάτα!— Αν βαριέσαι, no bad feelings αλλά οπωσδήποτε να κάνεις αναφορά στην πηγή με link στο blog της Roula.
[Σημ. Τα δικαιώματα των εικόνων και φωτογραφιών που συνοδεύουν τα κείμενα, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Φωτο της Roula (original − manipulated) είναι όσες φέρουν το σχετικό υδατογράφημα.]
Special Credits
Comments' emoticons (smilies) by :
 
Αυτη τη στιγμη: